Polígons Baix Empordà organitza una dinàmica de priorització d’accions i reptes de futur per la millora transversal dels PAE

El Consell Comarcal del Baix Empordà promou el Pla d’Acció “Propostes de valor social laboral en els polígons del Baix Empordà” en el marc de l’estratègia de treball, en clau xarxa intermunicipal, liderada per l’Oficina Tècnica de Suport als Polígons. En aquesta jornada de priorització d’accions i reptes de futur es compte amb una amplia representació dels municipis de xarxa (Palafrugell, Forallac, Corça, La Bisbal d’Empordà…), a més d’entitats externes com la Diputació de Girona i departaments col·laboradors del propi Consell com l’Àrea de Sostenibilitat i Acció Climàtica, l’Àrea de Gerència, la Xarxa Emprèn, la Xarxa Arrelem, Empordà Professionals, entre altres. 

La jornada es va iniciar amb una breu presentació de Pla d’Actuació, en la qual es posava de manifest el treball que s’ha realitzat fins el moment; des de la proposta de valor, passant per la jornada de participació publicoprivada a l’Auditori de Jardins de Cap Roig de Palafrugell, la recopilació de dades dels emplaçaments i actors principals en la dinamització de les àrees d’activitat econòmica i les entrevistes a empreses referents a la comarca com Angel Mir, Can Kiku, CashKeeper, Casa Westfalia, Carnisseries Arnall i Nautica Costa Brava; totes elles ubicades físicament als PAE del Baix Empordà.  

En base els continguts assolits i l’experiència dels assistents, vam generar una taula d’anàlisis DAFO (Debilitats, Amenaces, Fortaleses, Oportunitats) del Baix Empordà, en el marc de la dinamització de les àrees d’activitat econòmica. 

ANALÍSIS DAFO | POLÍGONS D’ACCIÓ ECONÒMICA

Com a fortaleses, identifiquem l’autovia C-66, que transcórrer per l’eix litoral del territori, on s’ubiquen les poblacions més grans. Els polígons estan situats a prop dels nuclis de població, un fet que afavoreix les relacions entre la ciutadania, teixit empresarial i administració pública. Podríem adquirir el concepte “tothom es coneix”. 

Una gran part de la població esta arrelada al territori, per tan, les empreses que fidelitzen treballadors, normalment són “per tota la vida”. 

La col·laboració entre administracions públiques i la dinamització de projectes transfronterers suposen un valor afegit pels agents públics i privats del territori. Una comunicació eficaç entre administracions i empreses, l’assolim a través de l’associacionisme empresarial. Afavorir aquesta cohesió empresarial és tasca de l’Oficina Tècnica de Suport els Polígons, també ho és, diagnosticar problemes en la seguretat, la gestió de residus, la mobilitat, entre altres. 

Com a debilitats identifiquem la infraestructura en carreteres, exceptuant l’autovia C-66, no tenim vies de circulació ràpida. També, pel que fa la mobilitat, el transport públic no és eficient per les persones que van als polígons d’acció econòmica a treballar. 

En general, identifiquem uns polígons que pateixen manca d’inversió en infraestructures (pavimentació, infraestructura verda, càrrega per vehicles elèctrics, parades d’autobús, senyalització pròpia i cobertura 5G). Un fet que es pot veure agreujat per una cultura poc associativa entre els empresaris que conviuen als polígons i la manca de lideratge en les administracions públiques per activar mecanismes de millora. 

Sortosament, el territori presenta multitud d’oportunitats. L’impuls del treball col·laboratiu entre administracions, en base un pla estratègic compartit és una iniciativa que ja s’està duent a terme; igual que la promoció de projecte publicoprivats. 

Posicionar el lifestyle empordanès com una forma de vida equilibrada pot afavorir la captació d’inversió estrangera o nacional.  Empreses innovadores basades en les noves tecnologies, hi tenen cabuda al Baix Empordà. També, projectes de l’àmbit agroalimentari aporten molta identitat al territori. 

La manca d’habitatge es una realitat que es podria combatre amb iniciatives com el coliving, en altres paraules, centres de coworking en format hostel (dormitoris senzills, cuines compartides, subministraments inclosos…).

Com a principals amenaces identifiquem la potencial competència d’altres territoris, sobretot si en fixem en la infraestructura de carreteres, la manca de sòl industrial i l’envelliment de les pròpies infraestructures dels PAE. El mercat de treball demana relleu generacional, feina tot l’any i més agilitat burocràtica. 

Combatre les illes de calor i l’estrès hídric que patim en tot el territori, és una amenaça que s’ha afrontar conjuntament. 

L’anàlisi DAFO ha donat peu a iniciar un dinàmica de priorització d’acció i reptes de futur que tindrà per objectiu identificar accions concretes per la millora de l’ecosistema PAE a la comarca. A continuació apareixen unes imatges del debat i la dinàmica de grup. 

POSTS RELACIONATS

Polígons Baix Empordà participa en la 25ena edició del SIL Barcelona amb la presència de més de 15.000 assistents

Objectius pel densevolupament sostenible El 25 de setembre de 2015 va ser aprovada per l’Assemblea General de Nacions Unides l’Agenda […]

El Consell Comarcal del Baix Empordà impulsa la transformació digital als polígons de la comarca

Objectius pel densevolupament sostenible El 25 de setembre de 2015 va ser aprovada per l’Assemblea General de Nacions Unides l’Agenda […]