La Xarxa Polígons Baix Empordà organitza la primera jornada de macroeconomia per PIMES i autònoms

La jornada va celebrar-se el Dijous 23 de Febrer a Begur amb l’assistència d’unes 150 persones entre empresaris de la comarca i representants tècnics i polítics dels municipis que pertanyen al grup motor de municipis per la dinamització industrial del territori.

El ponent principal va ser el catedràtic emèrit de la Universitat Ramon Llull, Santiago Niño Becerra, que va començar parlant de l’economia del Baix Empordà i de Catalunya per acabar analitzant el context global. Niño Becerra va repassar els indicadors de la comarca i va destacar com a handicap l’excessiva dependència, al seu estendre, del sector serveis: “cal millorar els indicadors d’agricultura i d’indústria”. El conferenciant va posar en valor el treball conjunt, la col·laboració, entre empreses: “l’individualisme del català ha estat bo en determinats moments, però ara no ho és, perquè qui no col·labori, qui no interactiï, està condemnant a desaparèixer”. Per això va posar en valor la xarxa de polígons del Baix Empordà: “s’ha de buscar algú que pugui fer aquesta coordinació, sigui el Consell Comarcal o algú altre, però és imprescindible que hi hagi col·laboració”.

En l’àmbit nacional, el catedràtic va posar en valor la política industrial portada a terme pel govern basc en contraposició a la del govern català, i es va mostrar contrari a una pujada del SMI sense tenir en compte el marge de beneficis de cada empresa, ni en quina regió de l’estat es viu i treballa: “no és el mateix viure a Sant Sebastià que a Jaén”. Pel que fa l’anàlisi global, Niño Becerra va augurar una estabilització del preu del diner al 2% de cares 2024 (“que jo trobo molt elevat”) i es va mostrar disconforme amb les pujades de tipus executades pel Banc Central Europeu per aturar la inflació “perquè la crisi inflacionista no és de demanda sinó d’oferta”. 

IMG_7250

L’acte es va iniciar amb la benvinguda als assistents a càrrec d’Eugeni Pibernat, regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Begur que  va destacar que “les administracions i el sector privat hem de treballar junts per tal d’aconseguir un major equilibri entre sectors econòmics a la comarca. Potenciar els polígons del Baix Empordà de forma conjunta entre administracions es un primer pas de molts que farem. I Begur hi serà”.

En el mateix sentit es va expressar el vicepresident primer del Consell Comarcal del Baix Empordà i conseller, Xavier Dilmé: “Polígons Baix Empordà neix d’aquest afany de suma i col·laboració entre totes les parts, de “vendre” el sostre i el sòl industrial de la comarca com un tot per generar competitivitat i oportunitats de negoci”. En aquest sentit, Dilmé va fer una crida a l’empresariat dels diferents polígons del Baix Empordà perquè creïn associacions “que siguin interlocutors davant les administracions i facilitin el treball conjunt”. També va anunciar la presència de Polígons Baix Empordà a diferents fires aquest 2023 “perquè volem ser proactius, no limitar-nos a esperar que les empreses vinguin per si soles”. 

Finalment,  el president del Consell Comarcal, Joan Manel Loureiro, va tancar l’acte reafirmant el compromís de la institució en tirar endavant aquesta iniciativa pionera a la demarcació que és la xarxa Polígons Baix Empordà, i va augurar una millora dels indicadors econòmics de la comarca gràcies a la col·laboració entre tots els actors del territori i el talent i capacitat competitiva que disposa la comarca. La jornada va servir per destacar el paper de l’Oficina Tècnica de Suport als Polígons (OTSP) com una eina estratègica de valor afegit al servei dels municipis i les empreses vinculades en processos de digitalització, cerca de finançament, ocupació digne i transició energètica. L’OTSP promou l’associacionisme empresarial dins les àrees d’activitat econòmica per tal de generar un valor diferencial a la comarca que incentivi la retenció de talent i la captació d’empreses innovadores les quals puguin dotar el territori d’un posicionament envejable entre estil de vida i condicions laborals dignes, sortint definitivament de l’estacionalitat laboral que pateixen tots els municipis costaners del Baix Empordà. 

A continuació s’adjunta un gràfic circular on podem veure les localitats que pertanyen les empreses assistents en la primera jornada de la Xarxa Polígons Baix Empordà. 

POSTS RELACIONATS

Perquè és important l’associacionisme empresarial en l’àmbit dels polígon d’activitat econòmica?

Des del Consell Comarcal del Baix Empordà, conjuntament amb ajuntaments de la comarca, volem posar en valor aquelles empreses que […]

Nous ajuts amb venciment desembre per a empreses

Des del Consell Comarcal del Baix Empordà, conjuntament amb ajuntaments de la comarca, volem posar en valor aquelles empreses que […]